gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 847]

Makaronowy przysmak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo dobre danie, serdecznie polecam

Makaronowy przysmak

Składniki:

Makaronowy przysmak

 

  • makaron Tagliatelle
  • ser żółty
  • 2 pomidory
  • SOS
  • pół margaryny
  • pół cebuli
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 małe pomidory z puszki
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 białego wina
  • 1 szklanka wody
  • przyprawa do potraw
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Makaronowy przysmak
Makaron Tagliatelle ugotować w osolonej wodzie „al dente”. Odstawić na chwilę.Margarynę roztopić, pokroić w kostkę cebulę, delikatnie zrumienić na patelni. Następnie dodać fileta pokrojonego w kostkę, Dodać 1/3 szklanki białego wina. Poczekać aż odparuje. Pomidory z puszki przetrzeć przez sitko. Dodać na patelnię. Chwilę podsmażyć. Następnie wlać szklankę wody i dodać koncentrat pomidorowy. Zagotować. Mąkę roztrzepać w śmietanie. Zalać sos. Przyprawić i mieszać jeszcze chwilkę aż sos zgęstnieje.Makaron wyłożyć na talerze. Polać każdy talerz sosem. Następnie na każdy zetrzeć po trochu sera żółtego i posypać poszatkowaną natką pietruszki. Udekorować cząstkami pomidora.