Sposób przygotowania:
Maki ze szpinakiem
1 . Ryż opłukałam pod bieżącą 2. Po wypłukaniu zostawiłam ryż w wodzie na 30 minut. 3. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (ryż:woda). 4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody. 5. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Szpinak: Szpinak wkładam na patelnię , podlewam woda i przez 20 minut go odmrażam. Dodaje łyżkę oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , dodaję sól do smaku . Zostawiam do ostudzenia. WYKONANIE: Matę bambusową rozkładamy . Nakrywamy ją folią spożywczą. Nakładam ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada . lekko dociskam ryż do folii i miejscami smaruje wasabi . Kładę nori . Na nori kładę rzędem usmażony szpinak. Zwijam, pomagam sobie matą bambusową. Kroje w 1-2 centymetrowe krążki . Posypuje sezamem czarnym . Podaje z sosem sojowym.
marietta