lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Maki ze szpinakiem 

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie ma to jak sushi . Kiedy sama przygotujesz zostaniesz doceniona. Zadowolona jestem bo pierwszy raz użyłam sezamu wo gule do czegokolwiek i zasmakował mi .

Maki ze szpinakiem  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Maki ze szpinakiem 

 

  • ryż do sushi krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
  • ocet ryżowy 5 łyżek
  • cukier 2 łyżeczki
  • sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż bez ząbków
  • nori - prasowane algi 4 szt
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
  • sos sojowy
  • pałeczki

 

 

 

 

  • 

Sposób przygotowania:

Maki ze szpinakiem 
 1 . Ryż opłukałam pod bieżącą 2. Po wypłukaniu zostawiłam ryż w wodzie na 30 minut. 3. Nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1 (ryż:woda). 4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody. 5. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia. Sos do ryżu. Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Szpinak: Szpinak wkładam na patelnię , podlewam woda i przez 20 minut go odmrażam. Dodaje łyżkę oleju i smażę , posypuje 2 łyżkami suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią , dodaję sól do smaku . Zostawiam do ostudzenia.  WYKONANIE: Matę bambusową rozkładamy . Nakrywamy ją folią spożywczą. Nakładam ryż maczając ręką w wodzie wtedy lepiej się rozkłada . lekko dociskam ryż do folii i miejscami smaruje wasabi . Kładę nori . Na nori kładę rzędem usmażony szpinak. Zwijam, pomagam sobie matą bambusową. Kroje w 1-2 centymetrowe krążki . Posypuje sezamem czarnym . Podaje z sosem sojowym. 
Maki ze szpinakiem 
Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
Maki ze szpinakiem 
lekko dociskam ryż do folii i miejscami smaruje wasabi . Kładę nori .
Maki ze szpinakiem 
Na nori kładę rzędem usmażony szpinak.
Maki ze szpinakiem 
Zwijam, pomagam sobie matą bambusową. Kroje w 1-2 centymetrowe krążki . Posypuje sezamem czarnym .