gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Makosernik wg gosiek i edzia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciekawe połączenie sera z makiem.

Makosernik wg gosiek i edzia

Składniki:

Makosernik wg gosiek i edzia

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 10 łyżek margaryny
  • 5 czubatych łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa makowa:
  • 1 puszka maku
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera
  • 4 jajka
  • budyń waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 3,4 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Makosernik wg gosiek i edzia
Mąkę posiekaj z tłuszczem, dodaj cukier, jajko i sól. Zagnieć ciasto, włóż na lodówki na 20 min. Mak wymieszaj z jajkiem. Połącz z wrzącym mlekiem i odstaw do ostygnięcia. Ser utrzyj z cukrem, budyniem i sokiem z cytryny. Dodawaj żółtka, a następnie ubitą pianę z białek. Na natłuszczoną i obsypaną bułką tartą blachę wyłóż ciasto. Na ciasto rozsmaruj masę makową, a następnie masę serową. Piecz 40 min. Udekoruj np. rozpuszczoną czekoladą.