Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Makowce Ilony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W przygotowywaniu makowców bardzo ważne jest ich zwijanie. Od tego zależy to, czy nie popękają i czy będą ładnie wypełnione nadzieniem.

Makowce Ilony Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowce Ilony

 

  • 1 kg mąka,
  • 5 dag drożdże,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 szklanka mleko 3,2%,
  • 12,5 dag masło,
  • 1 sztuka jajko,
  • 3 sztuki żółtka jaj,
  • 1 łyżka cukier waniliowy,
  • 1 puszka duża masa makowa

Sposób przygotowania:

Makowce Ilony
Drożdże wkruszyć do miski, dodać do nich lekko ciepłe mleko i łyżkę cukru, dobrze wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia. Masło roztopić. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej zagłębienie. Jajko i żółtka jaj utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masę jajeczną wlać w zagłębienie w mące, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni dodać roztopione masło i wyrabiać dalej. W miarę potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie należy je podzielić na części, rozwałkować na kształt prostokątów. Prostokąty smarować masą makową zawijać na kształt makowca. Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia. Gdy makowce podrosną wstawić je do piekarnika i piec przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Makowce Ilony
Makowiec, ciasto, mak
Makowce Ilony
Makowiec, ciasto, mak