Sposób przygotowania:
Makowce zawijane
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Następnie drożdże wymieszać ze śmietaną. Mąkę dać do miski do miski, włożyć margarynę a następnie posiekać z margaryną, dodać cukier, jajka schłodzone, cukier waniliowy, wymieszać składniki a następnie wyrobić ciasto na gładką, jednolitą i odchodzącą od rąk strukturę ciasta. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować ciasto i nałożyć na środek masę makową gotową, zostawić około 2 cm. z każdej strony aby masa nie wydostała się poza ciasto zwinąć w rulon makowce, boki stulić. Włożyć do pieczenia do gorącego piekarnika do temperatury około 190- 200 stopni C na koło 40-50 minut. wyjąć zawijańce, ostudzić i polać lukrem.