Sposób przygotowania:
Makowe grzebienie
Ciasto:
Margarynę, żółtka, i cukier waniliowy ucieramy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże i dodajemy troszkę mąki, po czym odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utartą margarynę i pozostałą mąkę mieszamy wyrabiając nie za gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak:
Mak sparzyć i zmielić. Margarynę roztopić dodać do niej mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać. Ciasto rozwałkować i nakładać workiem cukierniczym mak, zwijać jak na paszteciki i odcinać nożem. Rulony ciąć na kawałki i każdy nacinać 2-3 razy w poprzek. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach do 35 minut.
Wychodzi 29 sztuk.
Margarynę, żółtka, i cukier waniliowy ucieramy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i drożdże i dodajemy troszkę mąki, po czym odkładamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże, utartą margarynę i pozostałą mąkę mieszamy wyrabiając nie za gęste ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Mak:
Mak sparzyć i zmielić. Margarynę roztopić dodać do niej mak, olejek do smaku, miód, cukier, ubite białko i kakao. Wymieszać. Ciasto rozwałkować i nakładać workiem cukierniczym mak, zwijać jak na paszteciki i odcinać nożem. Rulony ciąć na kawałki i każdy nacinać 2-3 razy w poprzek. Odstawić do wyrośnięcia.
Piec w 180 stopniach do 35 minut.
Wychodzi 29 sztuk.