Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 250]

Makowe gwiazdki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ciasteczka można wykorzystać do powieszenia na choince zamiast tradycyjnych pierniczków. Kruche ciasteczka będą ładnie wyglądać

Makowe gwiazdki

Składniki:

Makowe gwiazdki

 

  • 1 szklanka mąki
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki suchego maku
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczniea

Sposób przygotowania:

Makowe gwiazdki
Mąkę przesiać, margarynę pokroić na drobniejsze kawałki, dodać mak, jajko i proszek do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść, uformować kulę i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć foremką dowolne kształty. Upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na złoty kolor przez około 10-15 minut.

Tagi:

jajko jajka mak