liliana

liliana

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • MAKOWIEC

 

  • KRUCHE CIASTO
  • 2 szkl.mąki
  • 1 jajko
  • 15 dag masła
  • 0,5 szkl.cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli

 

 

 

  • MASA MAKOWA
  • 0,5 kg maku
  • 1,5 szkl.cukru
  • 3 białka
  • 5 dag masła
  • olejek migdałowy
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki miodu

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
MAKOWIEC KRUCHE CIASTO 2 szkl.mąki 1 jajko 15 dag masła 0,5 szkl.cukru pudru 0,5 łyżeczki sody szczypta soli MASA MAKOWAmak opłukać,odcedzić zalać wrzącą wodą lub mlekiem i gotować 1 godz.Odcedzić,zemleć 2 razy przez maszynkę.Mak przełożyć do garnka na stopione masło dodać cukier,olejek migdałowy i sparzone rodzynki.Masę makową smażyć 10 min często mieszając-wystudzić.Białka ubić na sztywno dodać do masy delikatnie wymieszać. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę i piec 50min. w 180 stopniach.