Sposób przygotowania:
Makowiec
Drożdze rozetrzyj z łyżką cieplego mleka i łyżką cukru. Mąkę przesiej do miski zrób w srodku dołeczek wlej drożdze ,poprósz maką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyruszania się drozdzy.Następnie wsyp resztę cukry ,daj jajka , szczyptę soli i ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto az będzie odstawać od ręki . Pod koniec dodaj rozpuszczoną margarynę i jeszcze dobrze wyrób.Przykryj sciereczką i pozostaw w cieple do wyrośnięcia. Pamiętaj, aby wszystkie produkty miały tę samą temperaturę - nie były zimne. Następnie przygotowujemy mak.Płuczemy , parzymy , osączamy i przekręcamy przez maszynkę. Następnie ucieramy go z cukrem , dodajemy tłuszcz, rodzynki , orzechy ii zapach migdałowy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części rozwałkowujemy w prostokąt na grubość 1 cm, nakładamy połowę maku rozprowadzając równomiernie,zwijamy w rulon i kładziemy na blachę wysmarowanątłuszczem zlepionym końcem do spodu. Zawijamy drugi makowiec ,kładziemy na blachę , smarujemy roztrzepanym jajkiem i czekamy aż nam podrośnie . Pieczemy ok 40 minut w 180*C.
anemon