malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Makowiec.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny, wilgotny makowiec.

Makowiec.

Składniki:

Makowiec.

 

  • 1/2kg maku
  • 1/2 kos margaryny
  • 1szkl cukru
  • 1 jajko
  • 2żółtka
  • bakalie
  • olejek migdałowy
  • CIASTO:
  • szk mąki pszennej
  • 1/2szk cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyż proszku
  • 1/2kost.margaryny

 

Sposób przygotowania:

Makowiec.
CIASTO: Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i włóż do lodówki na 30minut. MASA: Mak wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Następnie odcedź. Zmiel dwa razy maszynką. Następnie dodaj stopioną margarynę, jajko, żółtka i ubitą pianę z białek oraz olejek i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na wysmarowaną i wysypaną bułką tartą formę wyłóż ciasto. Na ciasto wyłóż masę makową. Piecz przez ok 50minut w temperaturze 180stopniC. Schłodzone ciasto udekoruj lukrem i posyp posiekanymi orzechami.