martunia19

martunia19

Starszy Kucharz
[Przepisów: 44]

Makowiec:)

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasto, doskonałe na niedzielę;)

Makowiec:)

Składniki:

Makowiec:)

 

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 margaryna
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 400 g maku lub gotowej masy makowej
  • 100 g rodzynek
  • 50 g migdałów płatków
  • 50 g orzchów włoskich
  • skórka pomarańczowa

 

  • Lukier:
  • 50 g cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

 

Sposób przygotowania:

Makowiec:)
Mąkę i proszek przesiać przez sitko.Margarynę, cukry, żółtka utrzeć na gładką masę dodać mąkę z proszkiem i zagnieść ciasto.Masę makową wymieszać z bakaliami.Ciasto podzielić na 3 części.2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę. 1/3 ciasta rozwałkować na grubość ok 2 cm i podzielić na paski.Na ciasto wyłożyć masę makową, ułożyć na niej z pasków krateczkę, piec w temp. 180 stopnii przez 45 min.Ciasto polać przygotowanym lukrem.SMACZNEGO!!!