Makowiec 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nie jestem za mocna w pieczeniu, ale te makowce zawsze mi się udają. Można je upiec wczesniej i zamrozić. Po odmrożeniu są tak samo dobre.

Makowiec 6

Składniki:

Makowiec 6

 

  • Masa makowa:
  • ½ kg maku
  • ½ paczki herbatników
  • jajo
  • szklanka cukru
  • olejek migdałowy
  • łyżka miodu i dżemu
  • bakalie

 

  • Ciasto:
  • 1 kg mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 12 dkg drożdży
  • ¾ kostki masła – rozpuszczone
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • szczypta soli
  • olejek arakowy
  • ½ szkl.mleka

 

Sposób przygotowania:

Makowiec 6
Mak zalać zimną woda 1 cm nad makiem i podgrzewać aż do wrzenia. Odstawić na 10 godzin. Odcedzić i przekręcić dwa razy przez maszynkę wraz z herbatnikami. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Z 2 łyżek mąki,odrobiny cukru, mleka i drożdży zrobić rozczyn. Po wyrośnięciu połączyć go z resztą składników, wyrobić ciasto, odstawić do wyrosnięcia. Podzielić ciasto na 4 części, każdą rozwałkować na natłuszczonych papierach na ok. 1cm, posmarować makiem. Zwinięte makowce piec ok. 40 min. w tem.160ºc.