Sposób przygotowania:
Makowiec
Pieczenie makowca rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem od zalania wrzącym mlekiem maku. Rano, w dniu następnym odsączamy mleko i mielimy mak trzy razy.
Następnie dodajemy całe jajka (nie zapominając o ich wyparzeniu) i całość mieszamy. W następnej kolejności dodajemy roztopione masło, cukier oraz budyń w proszku.
Na końcu dodajemy bakalie. Jeżeli dodajemy figi, orzechy i morele należy je wcześniej pokroić i sparzyć wrzątkiem. Migdały należy zamoczyć we wrzątku, usunąć skórkę i pokroić. Rodzynki również parzymy wrzątkiem.
Masę makowa mamy przyrządzoną, możemy zabrać się za ciasto.
W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do ciepłego mleka wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier i mąkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do makutry wkładamy masło i cukier. Ucieramy do uzyskania jednolitej kosystencji, następnie dodajemy żółtka. Białek nie wylewamy; pozostawiamy je w osobnym naczyniu, gdyż będą nam potrzebne później. Następnie dodajemy 1/2 szklanki mąki, szczyptę soli oraz śmietankę lub oliwkę. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i wsypujemy mąkę w takiej ilości, aby ciasto było nie za gęste. Całość posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnieciu dosypujemy do ciasta mąkę w takiej ilości, aby nie przyklejało się do rąk i stolnicy. Wyrabiamy ciasto, ugniatając przez ok. 10 minut. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy białkiem i nakładamy równomiernie masę makową. Zwijamy i kładziemy na przygotowaną blachę. Górę makowca smarujemy białkiem i nacinamy ciasto co 10 cm nożem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy.
Po wyjęciu makowca z piekarnika i wystudzeniu dekorujemy ciasto.
Wykorzystując ten przepis można zrobić małę makowczyki; takie, które lubią robić i jeść dzieci.
Życzę udanych rodzinnych wypieków. Smacznego!
Następnie dodajemy całe jajka (nie zapominając o ich wyparzeniu) i całość mieszamy. W następnej kolejności dodajemy roztopione masło, cukier oraz budyń w proszku.
Na końcu dodajemy bakalie. Jeżeli dodajemy figi, orzechy i morele należy je wcześniej pokroić i sparzyć wrzątkiem. Migdały należy zamoczyć we wrzątku, usunąć skórkę i pokroić. Rodzynki również parzymy wrzątkiem.
Masę makowa mamy przyrządzoną, możemy zabrać się za ciasto.
W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do ciepłego mleka wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier i mąkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do makutry wkładamy masło i cukier. Ucieramy do uzyskania jednolitej kosystencji, następnie dodajemy żółtka. Białek nie wylewamy; pozostawiamy je w osobnym naczyniu, gdyż będą nam potrzebne później. Następnie dodajemy 1/2 szklanki mąki, szczyptę soli oraz śmietankę lub oliwkę. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i wsypujemy mąkę w takiej ilości, aby ciasto było nie za gęste. Całość posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnieciu dosypujemy do ciasta mąkę w takiej ilości, aby nie przyklejało się do rąk i stolnicy. Wyrabiamy ciasto, ugniatając przez ok. 10 minut. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy białkiem i nakładamy równomiernie masę makową. Zwijamy i kładziemy na przygotowaną blachę. Górę makowca smarujemy białkiem i nacinamy ciasto co 10 cm nożem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy.
Po wyjęciu makowca z piekarnika i wystudzeniu dekorujemy ciasto.
Wykorzystując ten przepis można zrobić małę makowczyki; takie, które lubią robić i jeść dzieci.
Życzę udanych rodzinnych wypieków. Smacznego!