Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Makowiec kładziony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

szybki w przygotowaniu makowiec

Makowiec kładziony

Składniki:

Makowiec kładziony

 

  • 25 dag mąki
  • 1/4 margaryny
  • 2 łóżtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 puszka maku
  • cukier do smaku
  • polewa czekoladowa
  • posypka

 

Sposób przygotowania:

Makowiec kładziony
do mąki dodajemy żółtka, miękka margarynę,. cukier oraz proszek do pieczenia zmieszanmy wczesniej ze śmietana. Zagniatamy jednolitę ciasto (w razie potrzeby dodajemy śmietany), wałkujemy i układamy na blaszce. Gotowy mak układamy na cieście i pieczemy całość przez 30-40 minut. Na ostygnięte ciasto wylewamy polewe i dekorujemy posypką lub wiórkami kokosowymi