alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny wilgotny makowiec na kruchym spodzie. Polany polewą z białej i mlecznej czekolady. Polecam :)

Makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Żółtka oddzielamy od białek, przekładamy do miski, razem z masłem ucieramy, następnie dodajemy miód. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do masy i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce masy makowej oraz rodzynki i orzechy i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do masy. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylepiamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Wyciągamy i na podpieczone wylewamy masę makową. Pieczemy 45 min. Po wystudzeniu polewamy ciemną i jasną polewą. Polewy. Śmietanę dzielimy na pól i zagotowujemy każdą w osobnym garnku. Do jednej wrzucamy połamaną mleczną czekoladę a do drugiej białą i roztapiamy. Smacznego :)
Makowiec na kruchym cieście
W misce ucieramy żółtka, masło oraz miód
Makowiec na kruchym cieście
Następnie dodajemy jablka starte na grubej tarce
Makowiec na kruchym cieście
Dodajemy masę makową, orzechy i rodzynki a na końcu pianę z białek
Makowiec na kruchym cieście
Tortownicę wylepiamy przygotowanym ciastem i podpiekamy 15 min