Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście
Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki. Żółtka oddzielamy od białek, przekładamy do miski, razem z masłem ucieramy, następnie dodajemy miód. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce, dodajemy do masy i ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce masy makowej oraz rodzynki i orzechy i ucieramy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do masy. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylepiamy ciastem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 15 min. Wyciągamy i na podpieczone wylewamy masę makową. Pieczemy 45 min. Po wystudzeniu polewamy ciemną i jasną polewą. Polewy. Śmietanę dzielimy na pól i zagotowujemy każdą w osobnym garnku. Do jednej wrzucamy połamaną mleczną czekoladę a do drugiej białą i roztapiamy. Smacznego :)