LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Makowiec na półkruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

sprytny makowiec na półkruchym spodzie

Makowiec  na półkruchym spodzie

Składniki:

Makowiec na półkruchym spodzie

 

  • 30 g maki
  • 10 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 13 dag margaryny
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • a do masy potrzebujemy :
  • 2 szklanki maku
  • 25 g margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 35 dag cukru
  • i garść bakalii

Sposób przygotowania:

Makowiec na półkruchym spodzie
Mąkę przesiewamy ,mieszamy z proszkiem do pieczenia zmieszać z cukrem jajkami i margaryną i zrobić ciasto
i włożyć je do lodówki na 40 minut .potem ciasto rozwałkować i ułożyć na nasmarowanej blachy i pieczemy w gorącym piekarniku na około 25 minut,
Między czasie sparzyć mak i odcedzić i od razu zmielić przez maszynkę następnie z wody i cukru przygotować syrop i zmieszać go z makiem i gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut nie zapominając ciągle go mieszając na koniec dodać margarynę i bakalie masę króciutko podsmażyć i wylać na upieczone ciasto