Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Makowiec na ucieranym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Idealne ciasto na każdą okazję

Makowiec na ucieranym spodzie

Składniki:

Makowiec na ucieranym spodzie

 

  • spód:
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2/3 kostki masła
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru drobnego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • masa makowa:
  • 1/2 kg maku suchego
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 opakowanie skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1 op. orzechów włoskich
  • 1 op.rodzynek
  • olejek migdałowy
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 3 białka

Sposób przygotowania:

Makowiec na ucieranym spodzie
Mak opłukać, sparzyć i zemleć 2-3 razy. Potem wymieszać z żółtkami,cukrami,olejkiem i bakaliami(orzechy i rodzynki posiekać na drobniejsze kawałki jak są zbyt duże) na koniec połączyć z ubitą pianą z białek.Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć ciasto (zostawić trochę na zrobienie kratki na masie makowej), potem masę makową i z reszty odłożonego ciasta zrobić kratkę. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 50 minut. Upieczone i ostudzone ciasto można udekorować lukrem. Wykonanie spodu:masło utrzeć z cukrami i żółtkami,wymieszać z przesianą mąką z proszkiem i połączyć z ubitymi białkami.