Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Makowiec p. Uli

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Wiele lat temu ten przepis dostałam od znajomej. Sprawdził się i wciąż piekę ten makowiec.

Makowiec p. Uli

Składniki:

Makowiec p. Uli

 

  • Ciasto:

 

  • 25 dag cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 6 żółtek + 6 białek
  • 40 dag mąki
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • 10 łyżek mleka
  • cukier waniliowy

 

  • Mak:

 

  • 50 dag maku
  • 3 żółtka + 3 białka
  • 2 łyżki miodu
  • 25 dag cukru pudru
  • olejek pomarańczowy
  • skórka pomarańczowa

 

Sposób przygotowania:

Makowiec p. Uli
Ciasto:
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć do białości. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę ciasta włożyć do blaszki, na nie położyć masę makową i przykryć pozostałym ciastem.

Masa makowa:
Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i pozostawić najlepiej na noc. odsączyć dokładnie.Zemleć 2-3 razy . Dodać pozostałe składniki, utrzeć.
Ciasto piec ok. 60min. w temp. 180*C.