Sposób przygotowania:
Makowiec p. Uli
Ciasto:
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć do białości. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę ciasta włożyć do blaszki, na nie położyć masę makową i przykryć pozostałym ciastem.
Masa makowa:
Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i pozostawić najlepiej na noc. odsączyć dokładnie.Zemleć 2-3 razy . Dodać pozostałe składniki, utrzeć.
Ciasto piec ok. 60min. w temp. 180*C.
Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć do białości. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie utrzeć. Ubić pianę z 6 białek, delikatnie wmieszać do ciasta. Połowę ciasta włożyć do blaszki, na nie położyć masę makową i przykryć pozostałym ciastem.
Masa makowa:
Mak wypłukać, zalać gorącym mlekiem i pozostawić najlepiej na noc. odsączyć dokładnie.Zemleć 2-3 razy . Dodać pozostałe składniki, utrzeć.
Ciasto piec ok. 60min. w temp. 180*C.
Mikrula
Henia
Ja wolę gotować niż piec, ale ten przepis jest bardzo łatwy i smaczny.Spróbuj!