lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Makowiec piaskowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Tradycja tradycją ale jednak lobię tworzyć nowe ciasta . Dzisiaj makowiec piaskowy . Bardzo fajne ciasto i szybkie .

Makowiec piaskowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec piaskowy

 

 

  • maka ziemniaczana 100 g

 

  • cukier 200 gram

 

 

  • jaja 4 szt.

 

  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • mak mielony pół szklanki

 

  • parę kropel olejku migdałowego.

 

  • Lukier:

 

  • 200 gram cukru pudru

 

 

  • dodatkowo:

 

  • dmuchane chrupki w mlecznej czekoladzie 2 garście.

Sposób przygotowania:

Makowiec piaskowy
Miksujemy jaja z cukrem na puch -masa podwaja objętość robi się jakby nadmuchana piana. Rozpuszczamy margarynę i ostudzoną dodajemy do ubitych jaj . Teraz przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej . Na końcu dodajemy mak i miksujemy na najmniejszych obrotach . Dodajemy parę kropel aromatu migdałowego. Blaszkę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką . Przekładamy ciasto , pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i ostudzeniu polewamy lukrem i posypujemy kuleczkami dmuchanymi z czekolady.
Makowiec piaskowy
Miksujemy jaja z cukrem na puch -masa podwaja objętość robi się jakby nadmuchana piana.
Makowiec piaskowy
Rozpuszczamy margarynę i ostudzoną dodajemy do ubitych jaj .
Makowiec piaskowy
Teraz przesiewamy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej .
Makowiec piaskowy
Na końcu dodajemy mak i miksujemy na najmniejszych obrotach . Dodajemy parę kropel aromatu migdałowego.