Sposób przygotowania:
Makowiec zawijany
Przepyszny makowiec na podstawie przepisu z blogu moje wypieki.
Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na 15 min. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto, dodajac na koniec rozpuszczony tluszcz. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Ciasto podzielic na 2 czesci rozwalkowac i posmarowac gotowa masa makowa wymieszana z bakaliami i piana z bialek, zwinac.Makowce zawinac w posmarowany olejem papier do pieczenia zostawiajac 3cm. (ciasto troche nam urosnie). Piec 30-40 min. w tepm. 180-190 stopni. Po upieczeniu polukrowac cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Wszystkie skladniki na ciasto mozna wlozyc do automatu do pieczenia chleba (najpierw mokre pozniej suche) i nastawic program na ciasto. Z wyrosnietym ciastem postepujemy jak powyzej.
Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na 15 min. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto, dodajac na koniec rozpuszczony tluszcz. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Ciasto podzielic na 2 czesci rozwalkowac i posmarowac gotowa masa makowa wymieszana z bakaliami i piana z bialek, zwinac.Makowce zawinac w posmarowany olejem papier do pieczenia zostawiajac 3cm. (ciasto troche nam urosnie). Piec 30-40 min. w tepm. 180-190 stopni. Po upieczeniu polukrowac cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Wszystkie skladniki na ciasto mozna wlozyc do automatu do pieczenia chleba (najpierw mokre pozniej suche) i nastawic program na ciasto. Z wyrosnietym ciastem postepujemy jak powyzej.
lilalo
msewka
cherry
wedith1
Sarenka
Netka
iwi69
Dota36
bajtek
Netka
luna
Ciesze sie Netka, ze makowce smakowaly, ja tez jeszcze nie raz wroce do tego przepisu:) Zdrowych i wesolych Swiat.