luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Makowiec zawijany

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Polecamy pysznego makowca z bakaliami i lukrem

Makowiec zawijany

Składniki:

Makowiec zawijany

 

  • Skladniki na 2 makowce:
  • 2 szklanki maki pszennnej
  • 120 ml. letniego mleka
  • 100 gram stopionego i ostudzonego masla lub margaryny
  • 4 żółtka (białka dodamy do masy makowej)
  • 14 gram drozdzy suchych lub 30 gram drożdży swiezych
  • 1 lyzka oleju
  • 4 lyzki cukru
  • szczypta soli
  • 1 lyzka spirytusu
  • 1 maly cukier waniliowy
  • Na nadzienie:
  • ok. 500 gram gotowej masy makowej
  • bakalie
  • Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Makowiec zawijany
Przepyszny makowiec na podstawie przepisu z blogu moje wypieki.



Drozdze wymieszac z cukrem oraz mlekiem i odstawic na 15 min. Dodac pozostale skladniki i wyrobic ciasto, dodajac na koniec rozpuszczony tluszcz. Odstawic do wyrosniecia w cieple miejsce. Ciasto podzielic na 2 czesci rozwalkowac i posmarowac gotowa masa makowa wymieszana z bakaliami i piana z bialek, zwinac.Makowce zawinac w posmarowany olejem papier do pieczenia zostawiajac 3cm. (ciasto troche nam urosnie). Piec 30-40 min. w tepm. 180-190 stopni. Po upieczeniu polukrowac cukrem wymieszanym z sokiem z cytryny. Wszystkie skladniki na ciasto mozna wlozyc do automatu do pieczenia chleba (najpierw mokre pozniej suche) i nastawic program na ciasto. Z wyrosnietym ciastem postepujemy jak powyzej.