gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec (strucla makowa) to świetna propozycja na Wigilijny stół oraz na okres świateczny. Polecam przepis.

Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki

Ciasto;

Mak;

  • 500 g maku,
  • 170 g cukru,
  • 100 g rodzynków,
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  • 1 łyżka masła,
  • pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 6 białek.

Sposób przygotowania:

Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki
Ciasto;

Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Mak;

Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce od mięsa (drobne sitko). Białka ubijamy, dodajemy do maku wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy.

Ciasto dziemy na trzy części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony.

Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.

Smacznego.
Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki
Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy ciasto.
Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki
Białka ubijamy, dodajemy do maku wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy.
Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki
Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony.