Sposób przygotowania:
Makowiec (strucla makowa) z dodatkiem krupczatki
Ciasto;
Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Mak;
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce od mięsa (drobne sitko). Białka ubijamy, dodajemy do maku wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy.
Ciasto dziemy na trzy części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego.
Masło rozpuszczamy. Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Mak;
Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 20 minut. Odsączamy z nadmiaru wody, studzimy i dwukrotnie mielimy w maszynce od mięsa (drobne sitko). Białka ubijamy, dodajemy do maku wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy.
Ciasto dziemy na trzy części. Wałkujemy na prostokąty, wykładamy masę makową i zwijamy rulony.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia w dość sporych odstępach.
Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach.
Smacznego.