Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Makowiec Sułtański

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Aromatyczny i miękki. Pachnący świętami. Niezwykle kruche ciasto, które przełożono puszystą masa makową.

Makowiec Sułtański

Składniki:

Makowiec Sułtański

ciasto kruche

masa makowa

  • 200 g mielonego maku
  • 200 ml mleka
  • 100 g miodu
  • 3 białka

lukier

  • 120 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 50 ml soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Makowiec Sułtański
Ciasto kruche: Z podanych składników zagnieść ciasto. Chłodzić dwie godziny w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Obydwie połowy rozwałkować. 

Masa makowa: Mleko i miód zagotować. Zalać suchy mak. Odstawić na 20 minut do napęcznienia. Białka ubić. Dodać do masy makowej. 

Pierwszą połowę ciasta wyłożyć na kwadratowej formie do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Na ciasto ułożyć masę makową. Na masie ułożyć drugą część ciasta. Całość piec do 50 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Lukier: Cukier puder, wodę i sok z cytryny łączymy. Dekorujemy nim wystudzone ciasto.