Sposób przygotowania:
Makowiec świąteczny zwijany
Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem i cukrem po odrobinie i odstawić do wyrośnięcia .
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, mleko, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto pod koniec dodać zapach cytrynowy lub pomarańczowy i wystudzone stopione masło lub margarynę. Odstawić aby ciasto podwoiło objętość.
W między czasie przygotować masę makową lub wyłożyć z puszki.
Ja preferuję zrobić masę własnoręcznie. Mak zaparzyć dzień wcześniej, odlać przez sito i zmielić przez maszynkę przynajmniej trzy razy. Stopić tłuszcz i podgrzać mak, dodać cukier i zestawić z ognia, przyprawić miodem do smaku, wymieszać, wystudzić. Dodać pianę z ubitych białek, aromat migdałowy i można dodać rodzynki, orzechy .
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na dwa kawałki. Na każdy nakładać masę makową, zwijać i włożyć do blaszek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia . Wyrośnięte wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 35- 40 minut na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, mleko, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto pod koniec dodać zapach cytrynowy lub pomarańczowy i wystudzone stopione masło lub margarynę. Odstawić aby ciasto podwoiło objętość.
W między czasie przygotować masę makową lub wyłożyć z puszki.
Ja preferuję zrobić masę własnoręcznie. Mak zaparzyć dzień wcześniej, odlać przez sito i zmielić przez maszynkę przynajmniej trzy razy. Stopić tłuszcz i podgrzać mak, dodać cukier i zestawić z ognia, przyprawić miodem do smaku, wymieszać, wystudzić. Dodać pianę z ubitych białek, aromat migdałowy i można dodać rodzynki, orzechy .
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na dwa kawałki. Na każdy nakładać masę makową, zwijać i włożyć do blaszek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia . Wyrośnięte wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 35- 40 minut na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.