jagoda59

jagoda59

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 46]

Makowiec świąteczny zwijany

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 300
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Taki makowiec zwijany to tradycja na każde Święta. Nie wyobrażam sobie świąt bez takiego ciasta. Można go polukrować po wierzchu.

Makowiec świąteczny zwijany Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Makowiec świąteczny zwijany

ciast i masa makowa:

  • Mąka 500 g
  • żółtka 5 szt.
  • masło 150 g
  • sól 1 szczypta
  • cukier 1/2 szklanki
  • drożdże 50 g
  • mleko 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 szt.
  • masa makowa:
  • mak 500g
  • cukier 200 g
  • olejek migdałowy
  • masło 30 g
  • miód prawdziwy 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Makowiec świąteczny zwijany
Drożdże rozprowadzić z ciepłym mlekiem i cukrem po odrobinie i odstawić do wyrośnięcia .
Mąkę wsypać do miski, dodać sól, mleko, utarte żółtka z cukrem i wyrośnięte drożdże.
Wyrobić ciasto pod koniec dodać zapach cytrynowy lub pomarańczowy i wystudzone stopione masło lub margarynę. Odstawić aby ciasto podwoiło objętość.
W między czasie przygotować masę makową lub wyłożyć z puszki.
Ja preferuję zrobić masę własnoręcznie. Mak zaparzyć dzień wcześniej, odlać przez sito i zmielić przez maszynkę przynajmniej trzy razy. Stopić tłuszcz i podgrzać mak, dodać cukier i zestawić z ognia, przyprawić miodem do smaku, wymieszać, wystudzić. Dodać pianę z ubitych białek, aromat migdałowy i można dodać rodzynki, orzechy .
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i podzielić na dwa kawałki. Na każdy nakładać masę makową, zwijać i włożyć do blaszek. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia . Wyrośnięte wstawić do piekarnika. Piec w 190 stopniach około 35- 40 minut na złoty kolor. Po wierzchu polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Makowiec świąteczny zwijany
Kroić dopiero po wystudzeniu aby wychodziły piękne kawałki
Makowiec świąteczny zwijany
Na lkuier można świeży można zrobić ozdoną warstwę z kaałków kandyzowanej cytryny lub posypki kolorowej.
Makowiec świąteczny zwijany
Na gotowy placek polać lukier ale raczej na gorący