Sposób przygotowania:
Tort pomarańczowo-czekoladowyBiszkopt
Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiewamy przez sito.
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, powoli dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Powoli dodajemy składniki suche, mieszamy ciasto drewnianą łyżką.
Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C do suchego patyczka, ok.40 minut.
Tortownicę z ciastem zrzucamy z,wysokości kolan (aby biszkopt nie opadł) i wstawiamy do wyłączonego piekarnika do ostudzenia.
Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Każdy nasączamy herbatą.
Masa czekoladowa
Czekolady siekamy.
100 g śmietany kremówki ubijamy, resztę podgrzewamy w garnku. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy z ognia, mieszamy, aż czekolada dokładnie się rozpuści.
Dodajemy likier lub sok. Gdy masa przestygnie, miksujemy ją z masłem. Dodajemy skórkę pomarańczową (polecam wcześniej odłożyć trochę masy bez skórki do dekoracji tortu).
Delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną. Masę odstawiamy do lodówki.
Masa pomarańczowa
Do połowy porcji soku wsypujemy proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę soku podgrzewamy, dodajemy sok z budyniem, podgrzewamy i mieszamy, aż zrobi się budyń. Studzimy.
Miksujemy z mascarpone. Słodzimy według uznania. Masę odstawiamy do lodówki. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy masło.
Przekładanie i dekorowanie tortu
Tort przekładamy masami: biszkopt - masa pomarańczowa - biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa pomarańczowa na wierzch i na boki.
Dokładnie wyrównujemy wierzch i boki tortu. Tort dekorujemy według uznania, np. plasterkami pomarańczy, ozdobami zrobionymi z masy cukrowej, kolorowymi posypkami, kremem czekoladowym.
Tort możemy otoczyć wafelkami i paluszkami czekoladowymi z galaretką pomarańczową oraz obwiązać wstążką.