Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tort pomarańczowo-czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Biszkopt kakaowy z dodatkiem miodu i cynamonu, masa pomarańczowa, masa czekoladowa z nutą pomarańczową - oto mój zimowy tort będący próbą generalną przed świątecznymi wypiekami :)

Tort pomarańczowo-czekoladowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Na biszkopt

Krem pomarańczowy

  • 2 szklanki soku pomarańczowego - najlepiej świeżo wyciskanego z pomarańczy
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier według uznania

Masa czekoladowa

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g śmietany kremówki kremówki
  • 70 g masła
  • opakowanie skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego

Dodatkowo

  • herbata pomarańczowa do nasączenia biszkoptu
  • do dekoracji: pałeczki czekoladowe z galaretką pomarańczową,
  • wafelki, plastry pomarańczy, krem czekoladowy,
  • kolorowe posypki, masa cukrowa

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowo-czekoladowy

Biszkopt

Tort pomarańczowo-czekoladowy
Do tortu wykorzystałam biszkopt kakaowy z dodatkiem odrobiny miodu

Oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, kakao i cynamon przesiewamy przez sito.

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, powoli dodajemy żółtka i miksujemy na wolnych obrotach. Powoli dodajemy składniki suche, mieszamy ciasto drewnianą łyżką.

Biszkopt przekładamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C do suchego patyczka, ok.40 minut.

Tortownicę z ciastem zrzucamy z,wysokości kolan (aby biszkopt nie opadł) i wstawiamy do wyłączonego piekarnika do ostudzenia.

Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Każdy nasączamy herbatą.

Masa czekoladowa

Tort pomarańczowo-czekoladowy
Masa czekoladowa z dodatkiem skórki pomarańczowej

Czekolady siekamy.

100 g śmietany kremówki ubijamy, resztę podgrzewamy w garnku. Do podgrzanej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy z ognia, mieszamy, aż czekolada dokładnie się rozpuści.

Dodajemy likier lub sok. Gdy masa przestygnie, miksujemy ją z masłem. Dodajemy skórkę pomarańczową (polecam wcześniej odłożyć trochę masy bez skórki do dekoracji tortu).

Delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną. Masę odstawiamy do lodówki.

Masa pomarańczowa

Tort pomarańczowo-czekoladowy
Masa pomarańczowa na bazie budynku gotowanego na soku pomarańczowego

Do połowy porcji soku wsypujemy proszek budyniowy, dokładnie mieszamy. Resztę soku podgrzewamy, dodajemy sok z budyniem, podgrzewamy i mieszamy, aż zrobi się budyń. Studzimy.

Miksujemy z mascarpone. Słodzimy według uznania. Masę odstawiamy do lodówki. Jeżeli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy masło.

Przekładanie i dekorowanie tortu

Tort pomarańczowo-czekoladowy
Biszkopt przekładamy masami

Tort przekładamy masami: biszkopt - masa pomarańczowa - biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa pomarańczowa na wierzch i na boki.

Dokładnie wyrównujemy wierzch i boki tortu. Tort dekorujemy według uznania, np. plasterkami pomarańczy, ozdobami zrobionymi z masy cukrowej, kolorowymi posypkami, kremem czekoladowym.

Tort możemy otoczyć wafelkami i paluszkami czekoladowymi z galaretką pomarańczową oraz obwiązać wstążką.