Sposób przygotowania:
Risotto ze świeżymi grzybami
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, szklimy na podgrzanym oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na pół małe grzyby leśne. Przesmażamy aż puszczony przez grzyby płyn nieco odparuje. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dolewamy białe wino. Gdy wino odparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu aż do wyczerpania. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania.
Serwujemy na ciepło z pokruszonym serem kozim.
Serwujemy na ciepło z pokruszonym serem kozim.
robaczek
lukrowanepierniczki