kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Risotto ze świeżymi grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Fantastyczne danie dla miłośników leśnych grzybów! Kremowy ryż o wyrazistym grzybowym smaku i aromacie fantastycznie smakuje z twardym kozim serem tworząc przepyszne, jesienne danie.

Risotto ze świeżymi grzybami

Składniki:

Risotto ze świeżymi grzybami

podstawowe

  • (na 4 porcje)
  • 300g ryżu do risotto (arborio)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 250g grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki etc (najlepiej małych)
  • 500ml bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 100ml słodkiej śmietanki 18%
  • świeżo mielony czarny pieprz, sól
  • 200g twardego sera koziego

Sposób przygotowania:

Risotto ze świeżymi grzybami
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, szklimy na podgrzanym oleju. Dodajemy oczyszczone i pokrojone na pół małe grzyby leśne. Przesmażamy aż puszczony przez grzyby płyn nieco odparuje. Dodajemy ryż i przesmażamy aż stanie się szklisty i niemal przeźroczysty. Dolewamy białe wino. Gdy wino odparuje stopniowo dolewamy bulion tak by przykrył ryż. Gdy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję bulionu aż do wyczerpania. Zdejmujemy patelnię z kuchenki, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przysmażamy 1-2 minuty do odparowania.

Serwujemy na ciepło z pokruszonym serem kozim.