SUPERPRZEPIS

Makowiec z owocami i galaretką

         
ocena: 4/5 głosów: 11
Makowiec z owocami i galaretką

Bardzo lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami.

Składniki:

Makowiec z owocami i galaretką

 

  • Spód:
  • 125 g margaryny
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 900 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • 50 g rodzynek w czekoladzie z rumem
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • Dodatkowo:
  • 1 banan
  • 5 mandarynek
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1,5 szklanki wrzątku

Sposób przygotowania:

Makowiec z owocami i galaretką

ETAP 1:

Makowiec z owocami i galaretką
Przygotowanie spodu do pieczenia makowca

Spód:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do margaryny i jajek. Miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.

ETAP 2:

Makowiec z owocami i galaretką
Przygotowanie masy makowej prze pieczeniem

Masa makowa:
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy.

ETAP 3:

Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy do galaretki, mieszamy. Całość przelewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.