Sposób przygotowania:
Makowiec z jabłkamiETAP 1
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przygotowanego kopczyku dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zagniatamy je. Gotowe dzielimy na 3 części. Jedna z części powinna być mniejsza od pozostałych dwóch. Zostaną z niej wykonane gwiazdki na wierzch makowca.
ETAP 2
Pierwszą z większych części ciasta wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut do zrumienienia (180°C). Upieczone studzimy.
Drugą z większych części ciasta także wałkujemy, wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy masę makową.
Na masę makową wykładamy w równych odstępach gwiazdki wycięte z rozwałkowanej mniejszej części ciasta. Gwiazdki dodatkowo smarujemy białkiem. Otrzymany makowiec wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 45 minut (180°C). Upieczony dokładnie studzimy.
ETAP 3
MAK:Masę makową przekładamy do miski. Dodajemy do niej jajka, proszek do pieczenia, kaszę, olejek oraz bakalie. Całość miksujemy. Gotową masę makową wykładamy na ciasto kruche, tak jak jest to wyżej opisane.
ETAP 4
Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do garnka. Następnie dodajemy do nich obraną i zmiksowaną pomarańczę. Całość podgrzewamy do momentu jak jabłka zmiękną (około 10-15 minut). Pod koniec wsypujemy galaretkę oraz żelatynę. Masę dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników. Całość ewentualnie możemy dosłodzić (zależy to głównie od słodkości jabłek).
Gotową masę pozostawiamy do ostygnięcia. Tężejącą przekładamy upieczone placki. Całość pozostawiamy w chłodzie do zastygnięcia masy jabłkowej.
Przełożenie: ciasto kruche – masa jabłkowa- makowiec z gwiazdkami.
Gotowe ciasto dekorujemy.
ETAP 5
Połamaną czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczoną polewamy gotowe ciasto.