dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Makowiec z mlekiem skondensowanym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Banalnie proste, ucierane mikserem ciasto z masą makową (u mnie gotową z puszki ale można użyć robionej domowym sposobem). Mimo że tak proste w wykonaniu to niezwykle pyszne :)

Makowiec z mlekiem skondensowanym

Składniki:

Makowiec z mlekiem skondensowanym

ciasto

  • 250 g miękkiego masła
  • 4 duże jajka
  • 250 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 1 i 1/2 lekko zaokrąglone łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 puszka gotowej masy makowej

Sposób przygotowania:

Makowiec z mlekiem skondensowanym
Do miski wyłożyć miękkie masło, dodać jajka, skondensowane mleko słodzone, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wszystko razem zmiksować na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 33x21 cm. Wyrównać. Gotową masę makową (można użyć domowej, którą sami zrobimy) kłaść dużymi łyżkami na surowe ciasto w niewielkich odstępach.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec ok. 40-45 minut. Ostudzone ciasto można polać lukrem.