Sposób przygotowania:
Makowiec z pianką adwokatową.
Składniki zmieszać i zagnieść z nich kruche ciasto,które potem dać Zapakować w worek foliowy i schłodzić 1 godz w lodówce.Po wyjęciu rozwałkować,można podzielić na dwa placki,jeden z nich podpiec w temp.200 st.C z 20-30 min. na blasze wysmarowanej. Wyjąć,posmarować masą makową,przykryć drugim plackiem,piec na złoty kolor.W tym samym czasie ubić na sztywno pianę z białek,dodając szczyptę soli i 2-4 łyżek likieru jajecznego.Wyłożyć pianę na ciasto na 5-15 min. przed zakończeniem pieczenia i wsunąć ponownie blachę z ciastem i nie otwierać piekarnika,bo piana może opaść.Obserwować przez okienko piekarnika,czy piana się zapieka,mając do tego światełko w piekarniku.Gdy piana się zapiecze,wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki lub wyjąć blachę z piekarnika.Posypać przed podaniem ciasto wiórkami kokosowymi.
LuKaSz4761