Sposób przygotowania:
Makówki
Mleko podgrzać do letniej temperatury.Dodać drożdże i 1 łyżkę cukru.Pozostawić na ok 10 min do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Masa makowa:
Do wyparzonego maku dodać olejek migdałowy i wymieszać z białkami.
Ciasto rozwałkować. Na cieście rozprowadzić masę makową.
Placek zwinąć w roladę i pokroić na kawałki.Posmarować rozbełconym jajkiem i piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach.
Dodać pozostałe składniki,wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30 min.
Masa makowa:
Do wyparzonego maku dodać olejek migdałowy i wymieszać z białkami.
Ciasto rozwałkować. Na cieście rozprowadzić masę makową.
Placek zwinąć w roladę i pokroić na kawałki.Posmarować rozbełconym jajkiem i piec w piekarniku ok 15 min w 180 stopniach.