pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ciasto makowo -brzoskwiniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Efektowne i pyszne ciasto.Idealne na świątezny stół,świetne połączenie maku.owoców i lekkiej masy.Polecam

Ciasto makowo -brzoskwiniowe

Składniki:

Ciasto makowo -brzoskwiniowe

 

  • 40 dkg masła
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska)
  • 1 opakowanie masy makowej (85 dkg)
  • 2 puszki brzoskwin
  • 2 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 15 dkg chudego twarogu
  • 0,5 szkl cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo -brzoskwiniowe
Przygotowujemy ciasto: 20 dkg masła ucieramy do białości z cukrem pudrem następnie dodajemy po 1 żółtku i dobrze ucieramy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucieramy aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywno a następnie dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozsmarowujemy równo. Do drugiej części ciasta dodajemy masę makową i dokładnie mieszamy. Ciasto z masą makową wykładamy na 1 ciasto i równo rozsmarowujemy. Na ciasto układamy połówki brzoskwiń z syropu ( jedna obok drugiej). Tak przygotowane ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 60 min, Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy masę: Budyń mieszamy z mlekiem, wlewamy do garnka i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Pozostałe 20 dkg masła ucieramy na puszysto z 0,5 szkl cukru pudru a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle ucieramy. Na końcu dodajemy 15 dkg chudego serka i dokładnie miksujemy wszystko razem. Gotową masę wykładamy na wystudzone ciasto. Wyrównujemy. Całość możemy polać polewą czekoladową.