lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Makowo -Miodowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto wcale nie jest takie trudne :)

Makowo -Miodowe

Składniki:

Makowo -Miodowe

 

 

  • 2 kawałki miodowego biszkoptu:
  • 1 jajo
  • 50 g margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 220 g mąki

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • ¼ opakowania proszku do pieczenia (3 g)
  • 170 g mąki
  • 100 g maku (bez mielenia!)

 

  • Nadzienie:
  • 0,6 l mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (20 g)
  • 2 żółtka jaj
  • 2 opakowania cukru wanilinowego (20 g)
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 30 ml rumu

 

Sposób przygotowania:

Makowo -Miodowe
1. Rozgrzałam piekarnik do 175°C. Zaczęłam od przygotowywania biszkoptu w rondlu na ogniu zmieszałam jajo, margarynę, cukier, miód i śmietanę, następnie zostawiłam do ostygnięcia. Kiedy krem był już gotowy, zmieszałam sodę z mąką i dodałam je do kremu. Masa musi być gładka. Podzieliłam masę na 2 okrągłe placki od tortownicy spód wzięłam i piekłam w piekarniku przez 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiłam do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowywałam ciasto. 2. Rozgrzałam piekarnik do 175°C. Wymieszałam żółtka i połową cukru. W oddzielnej misce ubiłam białka z wodą i pozostałym cukrem. Zmieszałam obydwie masy, dodałam mąkę, proszek do pieczenia i mak, po czym mieszałam , aż do połączenia składników. Piec przez 25-30 minut. 3. Nadzienie - zmieszałam budyń w proszku z 0,1 l (100 ml) mleka i żółtkami jaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ugotowałam resztę mleka (500 ml) z cukrem wanilinowym, dodałam budyń w proszku i gotować. Pozostawiłam do ostygnięcia. Wymieszałam margarynę z cukrem pudrem, następnie dodałam je do zimnego budyniu wraz z rumem. 4. Wylałam jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieściłam na nim makowe ciasto, wylałam ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieściłam na nim drugi biszkopt miodowy. Pokryłam całe ciasto pozostałym nadzieniem. 5. Dekoracja: Umieściłam 100 g cukru w rondlu i gotowałam, aż pojawią się duże bąble, a cukier zaczął nabierać karmelowego koloru, dodałam orzechy włoskie , a następnie zdjęłam z ognia i pozostawiłam do ostygnięcia. Następnie pokruszyłam i posypałam mieszanką wierzch ciasta i boki.