Sposób przygotowania:
Makowo -Miodowe
1. Rozgrzałam piekarnik do 175°C. Zaczęłam od przygotowywania biszkoptu w rondlu na ogniu zmieszałam jajo, margarynę, cukier, miód i śmietanę, następnie zostawiłam do ostygnięcia. Kiedy krem był już gotowy, zmieszałam sodę z mąką i dodałam je do kremu. Masa musi być gładka. Podzieliłam masę na 2 okrągłe placki od tortownicy spód wzięłam i piekłam w piekarniku przez 7-8 minut. Po upieczeniu pozostawiłam do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowywałam ciasto. 2. Rozgrzałam piekarnik do 175°C. Wymieszałam żółtka i połową cukru. W oddzielnej misce ubiłam białka z wodą i pozostałym cukrem. Zmieszałam obydwie masy, dodałam mąkę, proszek do pieczenia i mak, po czym mieszałam , aż do połączenia składników. Piec przez 25-30 minut. 3. Nadzienie - zmieszałam budyń w proszku z 0,1 l (100 ml) mleka i żółtkami jaj aż do uzyskania gładkiej masy. Ugotowałam resztę mleka (500 ml) z cukrem wanilinowym, dodałam budyń w proszku i gotować. Pozostawiłam do ostygnięcia. Wymieszałam margarynę z cukrem pudrem, następnie dodałam je do zimnego budyniu wraz z rumem. 4. Wylałam jedną trzecią nadzienia na jeden biszkopt miodowy, umieściłam na nim makowe ciasto, wylałam ponownie jedną trzecią nadzienia na makowe ciasto i umieściłam na nim drugi biszkopt miodowy. Pokryłam całe ciasto pozostałym nadzieniem. 5. Dekoracja: Umieściłam 100 g cukru w rondlu i gotowałam, aż pojawią się duże bąble, a cukier zaczął nabierać karmelowego koloru, dodałam orzechy włoskie , a następnie zdjęłam z ognia i pozostawiłam do ostygnięcia. Następnie pokruszyłam i posypałam mieszanką wierzch ciasta i boki.