Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Makowo - śmietankowa rolada

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Najprostsza i najlepsza,bardzo puszysta i delikatna,upieczona do popołudniowej kawy.Ładnie wygląda i pysznie smakuje.

Makowo - śmietankowa rolada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowo - śmietankowa rolada

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa śmietankowa:
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka żelatyny
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Makowo - śmietankowa rolada
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodajemy żółtka i wodę,dokładnie miksujemy.Na koniec dajemy mąkę,mak i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,o wymiarach 24 cm x 35 cm,pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczkę.Studzimy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.Kilka łyżek zostawiamy do dekoracji. Na biszkopt rozsmarowujemy masę śmietanową i zwijamy roladę.Odłożoną śmietanką za pomocą szprycy dekorujemy roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Makowo - śmietankowa rolada
Przygotowanie makowego biszkoptu,ciasto w misce.
Makowo - śmietankowa rolada
Ciasto na biszkopt w blaszce ,przed pieczeniem.
Makowo - śmietankowa rolada
Gorący biszkopt zwijamy w roladę i studzimy.
Makowo - śmietankowa rolada
Na ostudzony biszkopt rozsmarowujemy masę śmietankową.