Sposób przygotowania:
Makowo - śmietankowa rolada
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru,następnie dodajemy żółtka i wodę,dokładnie miksujemy.Na koniec dajemy mąkę,mak i proszek do pieczenia,delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,o wymiarach 24 cm x 35 cm,pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w ściereczkę.Studzimy. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.Kilka łyżek zostawiamy do dekoracji. Na biszkopt rozsmarowujemy masę śmietanową i zwijamy roladę.Odłożoną śmietanką za pomocą szprycy dekorujemy roladę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
marietta
Babeczka35