klaudi76

klaudi76

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Makrela En Papillote

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Makrela rzadko spotykana u nas w wersji nie wędzonej - polecam

Makrela En Papillote

Składniki:

Makrela En Papillote

 

  • 1 świeża makrela (ok. 800 g)
  • 30 g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 liście szałwii
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • pergamin lub papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Makrela En Papillote
Rybę oskrobać, wypatroszyć, pousuwać skrzela, opłukać i umyć jamę brzuszną i osuszyć papierowymi ręcznikami. Rybę posolić i popieprzyć od zewnątrz. Przygotować kawałek pergaminu, rybę posmarować olejem, ułożyć na pergaminie, obłożyć kawałkami masła, rozgniecionym czosnkiem i listkami szałwii, zawinąć szczelnie pergamin, ale niezbyt mocno, aby się nie przypalił i posmarować go też olejem. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, rybę zawiniętą ułożyć na blaszce do pieczenia i piec ok. 20-25 min. Rybę po upieczeniu podawać w pergaminie, rozwinąć go dopiero przed samym jedzeniem. Smacznego :)