alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Makuś z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto makowe z jabłkami

Makuś z jabłkami

Składniki:

Makuś z jabłkami

 

  • 1 szklanka maku
  • 10 dag masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 dag cukru
  • 5 jabłka
  • kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Makuś z jabłkami
Zmielić mak. Utrzeć masło z żółtkami. Nie przerywając ucierania, powoli wsypywać cukier. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta, wsypać zmielony mak. Obrać jabłka. Usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć. Dodać. Wymieszać z kaszą, proszkiem do pieczenia i paroma kroplami aromatu waniliowego. Do białek wsypać łyżkę cukru. Ubić sztywną pianę. Ostrożnie połączyć z masą. Formę natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wypełnić ciastem. Piec w temp. 175 st. C. przez 60 minut ( co jakiś czas można sprawdzać drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Suchy patyczek wskazuje, że jest upieczone).