Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 328]

Malinowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 400
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasto do porannej kawki, czy też herbatki. Troszkę pracochłonne, ale jego smak wynagrodzi wszystko :-)

Malinowa chmurka

Składniki:

Malinowa chmurka

Kruchy spód:

  • 1 żółtko
  • 50 g mąki pszennej
  • 33 g zimnego masła
  • 10 g cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1/3 proszku do pieczenia

Galaretka z malinami:

  • 200 g malin mrożonych (mogą być też świeże)
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 szklanka wrzącej wody

Krem z mascarpone:

  • 200 g dobrze schłodzonej śmietanki 30 % (w kubku)
  • 100 g serka mascarpone
  • 10 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasiona z laski wanilii

Beza z migdałami:

  • 1 białko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru pudru lub troszkę mniej
  • 30 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka

1.

Malinowa chmurka
Wyłożenie białek na odrysowany kształt na papierze

Beza z migdałami:
Białko ubić na sztywno, dodawać cukier puder cały czas ubijając. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na papierze odrysowujemy kształt blaszki. Następnie na papier wykładamy bezę. Wierzch posypujemy migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 stopni C i pieczemy przez około 40 minut ( zależy od piekarnika). Potem wyjmujemy i studzimy.

2.

Malinowa chmurka
Upieczenie ciasta kruchego i pozostawienie od ostygnięcia

Kruche ciasto:
Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrabiamy na jednolitą masę i schładzamy w lodówce. Małą tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15 - 20 minut. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.

3.

Malinowa chmurka
Rozpuszczenie galaretki we wrzątku i zmieszanie z malinami

Malinową galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie zalewamy mrożone maliny. Chwilkę mieszamy. Gdy nam się już ostudzi, wstawiamy na 10 minut do lodówki.

4.

Malinowa chmurka
Wyłożenie tężejącej galaretki na ostudzony kruchy spód

Wykładamy tężejącą galaretkę na ostudzony kruchy spód i wstawiamy do lodówki w celu całkowitego stężenia.

5.

Malinowa chmurka

Krem z mascarpone:
Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietankę i miksujemy na wysokich obrotach. Następnie partiami dodajemy ser mascarpone, cały czas miksując. Pod koniec dosypujemy cukier puder oraz wlewamy ekstrakt z wanilii. Wszystko dokładnie miksujemy na jednolitą masę.

6.

Malinowa chmurka

Wykładamy krem na dobrze stężałą galaretkę i ponownie schładzamy w lodówce.

7.

Malinowa chmurka

Kiedy już dobrze schłodzimy ciasto w lodówce, na końcu przykrywamy bezą z migdałami. Ciasto najlepiej schłodzić w lodówce przez całą noc.

8.

Malinowa chmurka

Smacznego !

Uwaga: powyższa porcja jest podana na małą tortownicę o średnicy 18 cm. Jeśli chcemy zrobić malinową chmurkę na dużą blachę, to musimy wziąć potrójną ilość każdego podanego składnika.