Sposób przygotowania:
Malinowa słodycz
1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać, wraz z proszkiem powoli dodawać do jajek. Delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 35x25cm. Piec ok. 25-30min w temp. 180st. Wyjąć z formy i przestudzić. 2. Krem: Szklankę mleka przelac do garnka, dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące się mleko, mieszać, aż zgęstenieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu oraz po trosze pokruszonej chałwy, cały czas ucierając, aż powstanie gładka masa. Krem wyłożyć na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki.3. Mus malinowy: Maliny lekko rozmrozić. Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku. Trochę przestudzić i wsypać do niej lekko rozmrożone maliny. Od razu wylać na masę chałwową. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, by galaretka całkowicie zastygła. 4. Pianka: Galaretki rozpuścić w 1/2l wrzątku, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Ubijając na niskich obrotach powoli wlewać zimną, tężejącą galaretkę. Wylać na stężały mus malinowy. Schłodzić, aż pianka stężeje. Ciasto przechowywać w lodówce.
Sarenka
czekoladka_m