jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Malinowo –budyniowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przed podaniem tarte możemy dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. ( Inspiracja Nigella Lawson). Polecam w sezonie malinowym

Malinowo –budyniowa tarta Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Malinowo –budyniowa tarta

 

  • Forma o średnicy 26 cm
  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • Łyżka śmietany,
  • 0,5 kostki margaryny

 

  • Nadzienie:
  • 1 litr mleka,
  • 3 budynie malinowe,
  • 2 łyżki cukru,
  • Maliny do dekoracji (około 0,5 litra)

 

Sposób przygotowania:

Malinowo –budyniowa tarta
CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej cukier puder oraz kakao. Mieszamy delikatnie. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Schładzamy około 30 minut w lodówce. Następnie wałkujemy i wykładamy nim przygotowaną formę. Pieczemy około 30 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy. NADZIENIE: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. Do drugiej połowy dokładamy budynie. Mieszamy. Gotujemy budyń. Gotowy wylewamy na upieczone ciasto kakaowe. Na górze układamy maliny. Całość odstawiamy do zastygnięcia i ostygnięcia.
Malinowo –budyniowa tarta
Ciasto wykładamy na przygotowana formę. Pieczemy
Malinowo –budyniowa tarta
Gotujemy budyń malinowy według przepisu na i=opakowaniu
Malinowo –budyniowa tarta
Gotowy budyń wylewamy na upieczone ciasto.