madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Maliny pod chmurką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kruche ciasto z warstwą malin zatopionych w galaretce, a całość przykryta pierzasta chmurką z kremu i bezy.

 Maliny pod chmurką

Składniki:

Maliny pod chmurką

Kruche

  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 12,5 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki cukru pudru

Warstwa owocowa

  • 600 g malin
  • 3 galaretki malinowe
  • 3,5 szklanki wrzątku

Krem

  • 1/2 litra śmietany kremówki 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

Beza

Sposób przygotowania:

Maliny pod chmurką

ETAP 1:

Maliny pod chmurką
Do miski wkładamy składniki na ciasto i zagniatamy

Do miski wkładamy składniki i zagniatamy jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 25x 30 smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno formy ciastem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut.

ETAP 2:

Maliny pod chmurką
Do wystudzonej galaretki dodajemy maliny.

Galaretki malinowe rozpuszczamy w wrzątku i pozostawiamy do wystudzenia. Dodajemy do galaretki świeże maliny i gdy zacznie tężeć wlewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki aby zgęstniała całkowicie.

ETAP 3:

Maliny pod chmurką
Do kremu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w trochę wody

Do miski miksera wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy razem z cukrem pudrem dodajemy serek mascarpone i miksujemy na sztywną pianę. Na samym końcu dodajemy żelatynę rozpuszczoną w trochę wody.

ETAP 4:

Maliny pod chmurką
Na warstwie galaretki z malinami układamy krem

Krem śmietanowo serowy ukladamy na galaretce z malinami.

ETAP 5:

Maliny pod chmurką
Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem dodawanym po jednej łyżce. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Formę o wymiarach takich jak do ciasta odwracamy do góry dnem ,smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.

Rozsmarowujemy na papierze pianę i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni i pieczemy około godziny.

ETAP 6:

Maliny pod chmurką
Bezę po wystudzeniu układamy na cieście

Bezę po wystudzeniu układamy na cieście.