SUPERPRZEPIS

Małpi chleb z rodzynkami

  • 18
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Małpi chleb z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Ciasto można przechowywać do 5 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale najlepsze jest zaraz po upieczeniu :)

Składniki:

Małpi chleb z rodzynkami

 

  • Składniki na dużą formę babkową:
  • CIASTO:
  • mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta
  • szczypta soli
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki letniej wody
  • szczypta cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 6 dag masła
  • 1 jajko ogrzane do temperatury pokojowej
  • łyżeczka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem
  • masło do wysmarowania foremki
  • DO OBTACZANIA KULEK:
  • 10 dag masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 0,5 szklani rodzynek

Sposób przygotowania:

Małpi chleb z rodzynkami
Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła.



CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym ogniu, aż masło się stopiło, a mleko lekko podgrzało. Jajko wybiłam do małej miseczki i roztrzepałam widelcem. Mąkę wymieszałam ze szczyptą soli, dodałam do niej wyrośnięte drożdże, letnie mleko z masłem i jajko, wstępnie wymieszałam łyżką. Wyłożyłam masę na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej, suchej miski, przykryłam ściereczką i umieściłam na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przebiłam i wyrobiłam jeszcze przez minutę. Podzieliłam je na mniejsze kawałki i uformowałam kulki takiej wielkości jak na zdjęciu.



OBTACZANIE KULEK: W rondelku rozpuściłam masło tak, żeby tylko było letnie, wsypałam do niego trzcinowy cukier i suche rodzynki, wymieszałam (cukier nie musi, a nawet nie powinien się rozpuścić). Przy pomocy łyżki, w mieszaninie obtaczałam każdą kuleczkę i układałam je w przygotowanej formie jedna na drugiej. Foremkę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190* z termo obiegiem. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160* i piekłam jeszcze 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam ciasto w formie jeszcze przez około 10 minut, a następnie wyłożyłam je do góry dnem na kratkę kuchenną.
Małpi chleb z rodzynkami
Kolejne etapy przygotowania ciasta drożdżowego.
Małpi chleb z rodzynkami
Z ciasta formowałam takiej wielkości kulki.
Małpi chleb z rodzynkami
Obtaczanie kulek układanie ich i wyrastanie ciasta.
Małpi chleb z rodzynkami
Po upieczeniu ciasto zostawić na 10 minut w formie.