Sposób przygotowania:
Małpi chleb z rodzynkami
Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła.
CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym ogniu, aż masło się stopiło, a mleko lekko podgrzało. Jajko wybiłam do małej miseczki i roztrzepałam widelcem. Mąkę wymieszałam ze szczyptą soli, dodałam do niej wyrośnięte drożdże, letnie mleko z masłem i jajko, wstępnie wymieszałam łyżką. Wyłożyłam masę na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej, suchej miski, przykryłam ściereczką i umieściłam na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przebiłam i wyrobiłam jeszcze przez minutę. Podzieliłam je na mniejsze kawałki i uformowałam kulki takiej wielkości jak na zdjęciu.
OBTACZANIE KULEK: W rondelku rozpuściłam masło tak, żeby tylko było letnie, wsypałam do niego trzcinowy cukier i suche rodzynki, wymieszałam (cukier nie musi, a nawet nie powinien się rozpuścić). Przy pomocy łyżki, w mieszaninie obtaczałam każdą kuleczkę i układałam je w przygotowanej formie jedna na drugiej. Foremkę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190* z termo obiegiem. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160* i piekłam jeszcze 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam ciasto w formie jeszcze przez około 10 minut, a następnie wyłożyłam je do góry dnem na kratkę kuchenną.
CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym ogniu, aż masło się stopiło, a mleko lekko podgrzało. Jajko wybiłam do małej miseczki i roztrzepałam widelcem. Mąkę wymieszałam ze szczyptą soli, dodałam do niej wyrośnięte drożdże, letnie mleko z masłem i jajko, wstępnie wymieszałam łyżką. Wyłożyłam masę na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej, suchej miski, przykryłam ściereczką i umieściłam na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przebiłam i wyrobiłam jeszcze przez minutę. Podzieliłam je na mniejsze kawałki i uformowałam kulki takiej wielkości jak na zdjęciu.
OBTACZANIE KULEK: W rondelku rozpuściłam masło tak, żeby tylko było letnie, wsypałam do niego trzcinowy cukier i suche rodzynki, wymieszałam (cukier nie musi, a nawet nie powinien się rozpuścić). Przy pomocy łyżki, w mieszaninie obtaczałam każdą kuleczkę i układałam je w przygotowanej formie jedna na drugiej. Foremkę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do 190* z termo obiegiem. Po 10 minutach zmniejszyłam temperaturę do 160* i piekłam jeszcze 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiłam ciasto w formie jeszcze przez około 10 minut, a następnie wyłożyłam je do góry dnem na kratkę kuchenną.
alaaa
zbysiowa
Świetny, musi być smaczny.
Małpi to chyba dlatego że go jemy "łapkami" odrywając:) Chyba że jest inne wytłumaczenie, to Edytka nas oświeci":))
edytaha
Ojtam ojtam, od razu oścwieci :D
Masz rację Madziu, najprawdopodobniej stąd właśnie pochodzi nazwa chlebka. Jedyne co uało mi się o nim dowiedzieć, to, że pochodzi z Ameryki Północnej i jest śniadaniowym przysmakiem bożonarodzeniowym. Można spotkać je w wersji z cynaomem i czekoladą.
Ciacho jest naprawdę bardzo smaczne i gorąco je polecam :)
edytaha
Oj, ale literówek w tym moim komentarzu :/
mysza75
edytaha
Odrywaj do woli, póki jeszcze jest co, bo znika w bardzo szybkim tempie :)
monikaT83
edytaha
Monisiu, twarda bądź, wierzę w Ciebie :)
monikaT83
edytaha
Ależ Kochanie, co też opowiadasz??? Chyba dopadło Cię przesilenie wiosenne? Wszystko robisz dobrze, masz świetne pomysły, gotujesz pyszne jedzonko i ładnie je fotografujesz! Nosek do góry, masz powody do zadowolenia :D
monikaT83
edytaha
:D
cris
edytaha
Dziękuję :)
Polpal
Jako ciekawostka - to ciasto ma kilka innych nazw w j. ang.: monkey puzzle bread, sticky bread, African coffee cake, golden crown, pinch-me cake, pluck-it cake, bubbleloaf i monkey brains - ta ostatnia nazwa to ----- małpi mózg.
edytaha
Polpal, jesteś kopalnią wiedzy! Dziękuję za ciekawe informacje :)
Elficzna
edytaha
Hihihi, to jest nas dwie :D