Sposób przygotowania:
Małpi chlebek z sezamem
Lekko podgrzej mleko. Z połowy mleka, cukru drożdży i 2 łyżek mąki przygotuj zaczyn. Gdy drożdże ruszą wlej je do miski, dodaj mąkę i szczyptę soli. Wyrabiaj drożdżowe ciasto wlewając na koniec stopione , przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie jednolite, zakryj miskę ściereczką i zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyjmij ciasto z miski, zagnieć i podziel na małe porcje. Każdą z porcji formujemy w kulkę, zanurzamy w maśle i obtaczamy cukrem wymieszanym z cynamonem i sezamem. Ułóż kuleczki kolejno w foremce żaroodpornej. Kiedy foremka jest już pełna, przykryj ją folią i odstaw do wyrośnięcia na ok 20-25 minut. Piecz chlebek około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC. Po lekkim przestudzeniu podawaj chlebek polany miodem.
marietta