Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

SUPERPRZEPIS

Mały, misiowy Wiedeńczyk

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mały, misiowy Wiedeńczyk - czyli sernik wiedeński w wersji dziecięcej, gdzie po wierzchu, pomiędzy borówkami, hasają kolorowe misie.

Mały, misiowy Wiedeńczyk Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mały, misiowy Wiedeńczyk

 

  • Ciasto
  • 0,5 kg sera półtłustego, zmielonego
  • 2 jajka
  • torebka cukru wanilinowego
  • torebka cukru cynamonowego
  • niecałe pół szklanki cukru
  • 100g masła
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejki aromatyczne: waniliowy, migdałowy i pomarańczowy
  • garstka kandyzowanej papai
  • garstka rodzynek
  • garstka suszonej żurawiny
  • 1 duża, suszona morela
  • Do przygotowania formy
  • masło do wysmarowania
  • kasza kukurydziana do obsypania
  • Polewa
  • 1/5 kostki masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru-pudru
  • 2 łyżki kakao
  • Do ozdoby
  • kolorowa posypka
  • misie żelki
  • garstka borówek amerykańskich

Sposób przygotowania:

Mały, misiowy Wiedeńczyk
Przygotowujemy bakalie - ponieważ będzie to sernik raczej skromnych rozmiarów, dlatego rodzynki, żurawinę i papaję kroimy na drobniejsze cząstki. To samo robimy z morelą - kroimy ją drobno. Bierzemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do garnka dajemy składniki: ser, żółtka, masło, budyń, proszek do pieczenia.



Do szklanki wsypujemy po torebce cukru wanilinowego i cynamonowego i dosypujemy zwykły cukier - aż łącznie wypełnią nam pół szklanki. Cukry również wsypujemy do garnka. Dokładnie i długo mieszamy mikserem. Dodajemy po kilka kropel olejków aromatycznych: waniliowego, migdałowego i pomarańczowego. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie. Masę solidnie mieszamy mikserem.



Ubijamy pozostałe z jajek białka. Dodajemy je do masy, tym razem już delikatnie mieszając łyżką. Przygotowujemy formę: smarujemy ją masłem i obsypujemy kaszą kukurydzianą. Do tak przygotowanej formy delikatnie przekładamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Ciasto pieczemy przez około 50 minut. Upieczone wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia.



W tym czasie przygotowujemy polewę: w garnuszku rozpuszczamy na niewielkim ogniu masło, dodajemy wodę, cukier-puder i kakao. Cały czas przy tym mieszamy. Po lekkim przestudzeniu smarujemy nią całe ciasto (uwaga: ciasto nie powinno być ciepłe). Zanim polewa zastygnie układamy na wierzchu dookoła misie-żelki na przemian z borówkami i obsypujemy je kolorową posypką. Smacznego!
Mały, misiowy Wiedeńczyk
Dla wygody na początku warto sobie już przygotować bakalie.
Mały, misiowy Wiedeńczyk
Masę na ciasto trzeba solidnie wymieszać mikserem.
Mały, misiowy Wiedeńczyk
Formę starannie smarujemy masłem i obsypujemy kaszą kukurydzianą.
Mały, misiowy Wiedeńczyk
Ciasto delikatnie przekłądamy z garnka do przygotowanej formy.