agafia

agafia

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Marcepan serowo-makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marcepan o smaku serowo-makowym. Idealny dla tych którzy lubią słodkie desery i ciasta. Przepis mojej babci

Marcepan serowo-makowy

Składniki:

Marcepan serowo-makowy

 

  • MASA SERNIKOWA:
  • 60 dkg sera
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dkg masła
  • 1/2 budyniu śmietankowego

 

  • MASA MAKOWA:
  • 1,5 szklanki maku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • Zapach migdałowy

 

 

Sposób przygotowania:

Marcepan serowo-makowy
Zaczynamy od masy sernikowej i jej składników. Mielimy dwa razy 60 dkg sera, Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru. Łączymy ze sobą ser, utarte żółtka, rozpuszczone masło i budyń. Na koniec mieszamy to z ubitą pianą z białek. Odstawiamy. MASA MAKOWA: 25 dkg maku sparzyć, zemleć kilka razy w maszynce. 4 białka ubić na pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę proszku do pieczenia i zapach migdałowy. Wymieszać z ubitą pianą z białek. Kładziemy na blachę na przemian- łyżkę z serem, łyżkę z makiem i drugą warstwę odwrotnie- na mak ser i na ser mak. Wierzch oblewamy ciepłą polewą zrobioną z przedstawionych w przepisie składników. Całość pieczemy ok.45-50 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.