Sposób przygotowania:
Marcepan serowo-makowy
Zaczynamy od masy sernikowej i jej składników. Mielimy dwa razy 60 dkg sera, Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, żółtka ucieramy z 1 szklanką cukru. Łączymy ze sobą ser, utarte żółtka, rozpuszczone masło i budyń. Na koniec mieszamy to z ubitą pianą z białek. Odstawiamy. MASA MAKOWA: 25 dkg maku sparzyć, zemleć kilka razy w maszynce. 4 białka ubić na pianę i odstawić. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodać 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę proszku do pieczenia i zapach migdałowy. Wymieszać z ubitą pianą z białek. Kładziemy na blachę na przemian- łyżkę z serem, łyżkę z makiem i drugą warstwę odwrotnie- na mak ser i na ser mak. Wierzch oblewamy ciepłą polewą zrobioną z przedstawionych w przepisie składników. Całość pieczemy ok.45-50 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.