Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Torcik serowo-makowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Torcik serowo makowy wymaga dość dużo pracy, ale warto go zrobić. Jest smaczny i efektownie wygląda.

Torcik serowo-makowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik serowo-makowy

 

  • Ciasto:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 7 dag masła
  • 5 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • Masa serowa:
  • 40 dag sera twarogowego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 4 łyżek oleju
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • rodzynki
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • Pianka z makiem:
  • 4 białka
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 4 łyżki mielonego maku
  • aromat migdałowy
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • Lukier:
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • krokant
  • polewa czekoladowa
  • migdały

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik serowo-makowy
Ciasto. Mąkę wymieszać z kakao, posiekać z masłem, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Odłożyć do lodówki na pół godziny. masa serowa: Ser zmiksować z mlekiem, olejem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Następnie dodać budyń, sztywno ubitą pianę z białek, skórkę pomarańczową i rodzynki. Delikatnie wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do formy o średnicy 22 cm. Wylać masę serową i foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 30 minut w temp 180 stopni. Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę, dodać przesianą mąkę, mak, aromat, ocet. Delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto. Włożyć ponownie do piekarnika i piec około 10-12 minut. Z soku z cytryny i cukru pudru utrzeć lukier, oblać zimne ciasto. Ozdobić krokantem, migdałami i polewą.
Torcik serowo-makowy
Zmiksowany ser wymieszać z białkami i bakaliami
Torcik serowo-makowy
Ciasto rozwałkować i włożyć do przygotowanej foremki wyłożyć masę serową
Torcik serowo-makowy
Ubite białka wymieszać z makiem i pozostałymi składnikami
Torcik serowo-makowy
Wyłożyć na podpieczone ciasto włożyć z powrotem do piekarnika