WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Marchewka po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Marchewka po meksykańsku to danie które można serwować jako rodzaj ciepłej surówki do obiadu lub jako wegetariański sos do ryżu czy makaronu.

Marchewka po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewka po meksykańsku

 

  • 2-3 marchewki
  • 1 łyżka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • ok.4-5 łyżek sosu paprykowo - pomidorowego ze słoika lub domowej roboty
  • sól
  • pieprz
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • masło

Sposób przygotowania:

Marchewka po meksykańsku

ETAP 1:

Marchewki obrać i opłukać. Zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na patelni roztopić ok. 1 łyżkę masła i wrzucić startą marchewkę.
Podsmażyć chwilę mieszając co jakiś czas.

Następnie podlać odrobiną wody, przykryć patelnię i dusić kilka minut żeby marchewka zmiękła. Dodać sos paprykowo - pomidorowy i wymieszać.

Dodać odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę z puszki. Wymieszać. Ponownie przykryć i dusić kilkanaście minut.

Doprawić marchewkę sola, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą w proszku. Podawać jako sos do makaronu lub ryżu lub jako ciepłą surówkę do obiadu.

Marchewka po meksykańsku
Marchewka po meksykańsku podana z ryżem i kotletami z kurczaka
Marchewka po meksykańsku
Marchewka podduszona doprawiona przyprawami.
Marchewka po meksykańsku
Kukurydza i fasola konserwowa dodane do marchewki wymieszanej z sosem
Marchewka po meksykańsku
Sos paprykowo - pomidorowy dodany do podsmażonej marchewki