jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wiosenno-twarożkowy torcik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Torcik idealny na śniadanie, kolację lub przystawkę. Stanowi pyszne połączenie twarogu z chrupiącym ciastem francuskim. Wytwornie pyszne, więc polecam:)

Wiosenno-twarożkowy  torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenno-twarożkowy torcik

 

  • Tortownica 20 cm
  • Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 350 g białego sera,
  • Około 5-6 rzodkiewek,
  • 7 plasterków wędliny,
  • Pęczek szczypiorku,
  • Świeżo mielony czarny pieprz,
  • Sól do smaku,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • Jajko do smarowania,
  • Łyżka płatków migdałowych do posypania

 

Sposób przygotowania:

Wiosenno-twarożkowy torcik
Ciasto francuskie rozwijamy. Do rozwiniętego przykładamy dno tortownicy. Za pomocą noża wycinamy z ciasta dwa koła. Pierwsze wycięte koło smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-15 minut w 190˚C. Drugie wycięte koło smarujemy jajkiem, dzielimy na 7-8 części i posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane pieczemy jak pierwsze ciasto. Upieczone ciasto studzimy. Szczypiorek siekamy. Około łyżki odstawiamy do dekoracji. Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroimy w kwadraty. Ser (300 g) przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe przygotowane wcześniej składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany ser wykładamy na upieczone całe koło z ciasta francuskiego. Rozkładamy równo. Na wierzchu układamy upieczone trójkąty. Pozostały ser przekładamy go garnuszka. Dodajemy do niego mleko, doprawiamy do smaku i miksujemy. Tak przygotowanym, gładkim serem dekorujemy torcik. Każdą rozetkę dekorujemy plasterkiem rzodkiewki i posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
Wiosenno-twarożkowy  torcik
Od spodu tortownicy wycinamy dwa koła w cieśnie francuskim
Wiosenno-twarożkowy  torcik
Jedną z części dzielimy na trójkąty, smarujemy jajkiem i posypujemy płatkami
Wiosenno-twarożkowy  torcik
W misce mieszamy i doprawimy składniki nadzienia
Wiosenno-twarożkowy  torcik
Gotowym nadzieniem serowym przekładamy upieczone ciasta francuskie