Sposób przygotowania:
Wiosenno-twarożkowy torcik
Ciasto francuskie rozwijamy. Do rozwiniętego przykładamy dno tortownicy. Za pomocą noża wycinamy z ciasta dwa koła. Pierwsze wycięte koło smarujemy jajkiem i pieczemy około 10-15 minut w 190˚C. Drugie wycięte koło smarujemy jajkiem, dzielimy na 7-8 części i posypujemy płatkami migdałowymi. Tak przygotowane pieczemy jak pierwsze ciasto. Upieczone ciasto studzimy. Szczypiorek siekamy. Około łyżki odstawiamy do dekoracji. Rzodkiewkę płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wędlinę kroimy w kwadraty. Ser (300 g) przekładamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe przygotowane wcześniej składniki: szczypiorek, rzodkiewkę i wędlinę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany ser wykładamy na upieczone całe koło z ciasta francuskiego. Rozkładamy równo. Na wierzchu układamy upieczone trójkąty. Pozostały ser przekładamy go garnuszka. Dodajemy do niego mleko, doprawiamy do smaku i miksujemy. Tak przygotowanym, gładkim serem dekorujemy torcik. Każdą rozetkę dekorujemy plasterkiem rzodkiewki i posypujemy delikatnie szczypiorkiem.
gusia1000