pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Marchewkowe ciasto z daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przepyszne, znane ciasto marchewkowe z egzotyczną nutą daktyli

Marchewkowe ciasto z daktylami

Składniki:

Marchewkowe ciasto z daktylami

 

  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 szklanki startej marchwi
  • 1/2 opakowania daktyli
  • opcjonalnie: 1/2 szklanki.drobno posiekanych orzechów, rodzynki

 

  • Krem waniliowy:
  • 25 dag serka kremowego typu philadelphia, używam też np waniliowego serka homogenizowanego
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • Jeśli używam serka naturalnego dodaję kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Marchewkowe ciasto z daktylami
Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, wlać olej i dalej miksujemy. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sodę, sól, cynamon. Mieszamy z masą jajeczną. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach - muszę przyznać, że kiedy nie mam czasu lub nie chce mi się - trę marchew na grubych oczkach. daktyle kroimy na drobne cząstki. Jeśli używamy orzechów łupiemy je i siekamy, rodzynki namaczamy. Formę natłuszczamy i wysypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto. Pieczemy w 180st ok 40 minut. Upieczone ciasto odstawiam do wystygnięcia. Składniki kremu mieszam i smaruję nim wierzch ciasta. Można posypać orzechami.