Sposób przygotowania:
Marchewkowe kopytka1
Najpierw trzeba marchewki obrać. Marchewkę można ugotować w całości ale można pokroić na mniejsze kawałki.
Marchewkę gotujemy w osolonej wodzie.
2
Ugotowaną marchewkę odsączamy z wody. Ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków studzimy.
3
Gdy marchewka przestygnie dodajemy mąki. Można doprawić jeszcze solą. Wyrabiamy masę ręką. Jeżeli masa jest wolna to dodajemy jeszcze mąki i wyrabiamy.
4
Gotową masę wykładamy na blat robimy wałek i kroimy kopytka. Wrzucamy do gotującej się o lekko osolonej wody od wypłynięcia gotujemy 5-7 minut.
Do rondelka dajemy masło rozpuszczamy dodajemy bułkę tartą mieszamy aby się nie przypaliła a nabrała ładnego złotego koloru. Kopytka wyjmujemy łyżką cedzakową. Kopytka posypujemy przygotowanym masełkiem.
POLECAM!!!
gusia1000