monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Propozycja na sobotni bez mięsny obiadek-ale bardzo sycący

Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą

 

 

Sposób przygotowania:

Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą
Ziemniaki zgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przepuścić przez praskę. Marchew obrać, umyć, osuszyć i zatrzeć na tarce o drobniutkich oczkach. Dodać do ziemniaków. Wbić jajo, dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Po łyżce dawać mąkę pszenną i wyrabiać ciasto. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Zrobić kulę, przekroić na 4 części. wziąć jedna i zrobić wałek i pod skosem kroić kopytka. Na osolony wrzątek z dodatkiem oleju partiami wrzucać kopytka i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 2-3 minut. Wyjmować łyżka cedzakową. Na patelni rozgrzać olej, wsypać bułkę lekko ja zrumienić. Wsypać na patelnię kopytka i delikatnie wymieszać. Podawać gorące. Smacznego!
Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą
do rozgniecionych ziemniaków dodac startą marchewkę
Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą
Wbić jajko, dodać mąke ziemniaczaną i wymieszać
Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą
Ciasto w przekroju- widać ładny pomarańczowy kolor
Marchewkowe kopytka z bułeczką tartą
Kopytka gotować w osolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia